Saturday, November 20, 2010

Semoga Bahagia Abe Di

20 November 2010


Salam..



Masa memang sangat cepat..


Dulu kami selalu jalan pergi sekolah sama-sama..

Tujuh orang pergi, tujuh orang balik..

Dah macam mak itik ngan anak-anaknya..

Singgah kedai dulu beli ‘cekedis’ ngan beli ‘sticker’.


Dulu kami tujuh adik beradik selalu main-main kat rumah nenek..

Main konda-kondi dengan kawan sekampung kat bawah pokok manggis belakang rumah..

Main badminton petang-petang kat tepi rumah..

Time musim durian, pegi cari durian kat belakang rumah.


Dulu kami selalu duduk-duduk bawah pokok rambutan..

Sambil makan buah rambutan, sembang budak-budak..

Pasang-pasang kereta dash tu..

Bayblade pon bayblade la.


Dulu makan mesti penuh satu meja..

Time Ma tengah masak, ada la yang cop nak paha la, sayap (kepak) la..

“Aku nak paha paling besar!” “Aku nak sayap paling besar!” ..

Time puasa, sapa tak puasa makan kat bawah J ..

Lepas tarawikh main mercun sama-sama.


Masa Ma beranakkan Aih semua berebut-rebut nak maen..

Macam anak patung dah, nasib dapat abang kakak sume da besar..

Tapi time tu bukan sume ada kat rumah dah..

Masing-masing dok kat asrama, masuk u pon ada.


2004, tahun terakhir ambil gambar full satu family..

Sampai sekarang tak dapat lagi ganti frame kat rumah tu..

Time raya pun ada yang tak dapat balik..

Sorang tercampak kat negeri komunis nu..

Sorang tengah main dengan burung kiwi nu..

Sorang pulak tiap-tiap hari makan syawarma..


Masa memang sangat pantas..

Sekarang yang sulung da nak bina masjid..

Yang bawah-bawah ni tak lama dah agaknya ni.



Selamat bertunang bang Faidhi.

Maaf tak dapat hadir di hari penuh bermakna bagimu.

Barakallahulakuma..


 bagi buku ni siap-siap balik hari tu. hehe..

8 comments:

Ariffah9 said...

Sorang tercampak kat negeri komunis nu..
Sorang tengah main dengan burung kiwi nu..
Sorang pulak tiap-tiap hari makan syawarma..

1)America ke?
2)New Zealand
3) apa??

p/s:lama tunggu artikel baru.

faiq zaini said...

1) america tu komunis ke? hehe
2) yup
3) syawarma tu makanan.

p/s bz dgan exam.. sori2.

akuaqilah said...

russia,america,jordan.

syawarma makanan ruji kat sini.hoho.

Ariffah9 said...

Haha..memang bukan komunis pun, main tembak je,

oh, russia dan jordan.

syukran admin n akuaqilah,

p/s:takpa, exam first.

Anonymous said...

selamat la ye dkt abg mg nuh.
mg bila lagi ?

siti said...

wahh... xlme ag ad ank buah la ye?? Amin :)

faiq zaini said...

akuqilah: org joden kah?
but stil 2/3. muntaz2..

arifah: nati dtg sini amek hadiah ye.. taniah2..

anom: lepah mung le. heh..

siti: ikut plan nye taun dpan dah dpt dah. haha..


tq all.

Ariffah9 said...

aku aqilah, burung kiwi mmg simbol new zealand.. kak ana studi sana dulu. :)

yes! hadiah. haha