Monday, July 5, 2010

Umrah dalam Summer

Isnin, 05 Julai 2010.


Salam..

Alhamdulillah. Tiada kata secantik bahasa dapat diucapkan. Kesempatan mengerjakan umrah pada 28 Jun hingga 3 Julai lepas amat-amat berharga. Tak sangka pula dapat peluang pergi tanah suci, Haramain (dua tanah suci) secepat ini. memang dalam perancangan nak pergi dalam masa study kat Jordan ni. Tapi tak terfikir pula masa 1st year. Memang barakah bumi syam. Bumi anbia'. Alhamdulillah..



Panorama Madinah dan Mekah


Sampai di Madinah selepas 24 jam naik bas. Sehari. Serius tak tipu. Sehari dalam bas. Sakit-sakit belakang benda biasa. Memang dah biasa naik bas lama-lama sejak form 1. Tapi ni la paling lama setakat ni.

Dari Irbid ke Aqabah. Terus ke Tabuk. Sampai di Madinah.

Adat bermusafir. Ulama'-ulama' dulu-dulu pun merantau pusing-pusing dunia. Merentas dua tiga benua. Semata-mata nak cari tok guru. Sanggup berjalan kaki, naik unta berbulan-bulan.

Dugaan pertama.

Sampai di Madinah. Bandar Islam yang diasaskan Rasulullah SAW. Canggih, banyak bangunan tinggi-tinggi, rata-ratanya hotel. Dari hotel kecil-kecilan dekat pinggir-pinggir kota Madinah sampai Starbucks kat luar pagar Masjid Nabawi, semua sibuk dengan promosi-promosi masing-masing nak tarik haj dan hajjah yang datang. (orang saudi panggil kami haj/hajjah walaupun datang untuk umrah je)

Memang pesat membangun. Tapi sehebat manapun pembangunan, semaju manapun perniagaan, seruan azan memang ditaati penduduk sini.

Time azan, pintu-pintu besi kedai semua berbunyi. Dengar azan, tutup kedai. Pergi solat. Lepas solat, buka balik.

Yang ini memang saya respek. Tak ada polis nak halau pergi solat. Tak ada pulak 'unit menutup kedai masa solat'. Semua sensitif. Azan, tutup kedai, pergi solat dulu. Alhamdulillah. Sejuk hati tengok.



"Wahai orang-orang yang beriman, apabila telah dipanggil untuk solat pada hari Jumaat, maka bergeraklah untuk mengingati Allah dan tinggalkan jual beli. Itulah yang terbaik bagimu, jika kau mengetahui."
-Al-Jumu'ah, Ayat 9.


Memang pesanan Rasulullah mereka ingat betul-betul. Kalau marah, Sollu ala Nabi.. Sollu ala Nabi.. cepat-cepat selawat.


Bangunan-bangunan hotel dan pasaraya depan Masjid Nabawi.



Cuaca


Cuaca memang panas dan berhaba. Pernah kawan Saudi saya di JUST komplen pasal ni. Tapi memang luar jangkaan, suhu mencecah 50 degree. Angin ada, tapi hangat. Matahari pula sangat terik. 

Memang ujian terbesar.

Ada hikmahnya, tak ada la nak keluar jalan-jalan, shopping walaupun barang memang murah, tak ada cukai. Lebih baik stay kat masjid. Sejuk. Air cond 24 jam. Iktikaf pun dapat pahala kalau malas sangat nak baca Quran atau solat sunat.

Tidur di masjid memang jadi 1st choice. Hotel? Buat simpan barang je. Haha..


Masjid Nabawi, Madinah. Makam Rasulullah, Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar di dalamnya.


Masjid Al-Haram, pintu masuk Malik Fahd.


Masjid Quba', masjid pertama dibina Rasulullah.



Orang-Orang 


Tak ramai orang Saudi yang saya jumpa sepanjang kat sana. Lagi ramai orang luar rasanya. Bila tanya, orang Iran. Orang Yaman. Orang Kashmir. Orang Indonesia. Orang Malaysia.

Semua datang buat umrah. InshaAllah, mabrur..

Pernah sekali ada sorang brother Iran ni tengok kami sembang-sembang dalam Masjid Nabawi sambil-sambil tunggu dhuha. Kami pun bagi la salam. Dia jawab.

"What language are you speaking?" dia tanya terus.

Kami pun cerita pasal Malaysia dengan Bahasa Melayu dengan bangsa Melayu, Cina, India dan macam-macam lagi.

"I heard more than 10 different language today," dia cakap. Seronok katanya dengar macam-macam bahasa.

Dalam ramai-ramai orang tu, sure ada la yang tak sedap mata memandang. Benda ni normal. Yang berebut-rebut nak solat kat Raudhah. Yang tolak-tolak time naik bas, tak sedar perempuan. Bukan kita tak boleh nak bagi. Yang bergaduh pasal nak ambil air zam-zam sampai polis datang. Macam-macam..

Yang penting semua diikat dengan La Ilaha Illa Allah..
Alhamdulillah..

8 comments:

Hilwa Klose said...

salam~
wahh dh selamat dia ye. insyaallah mabrur. jmp famili akak x? hehe. Ada gak walid akak ckp psl kat raudhah tu, sampai tengah baca qur'an pun org blh langkah-langkah lagi..
pengalaman kan.. ntah bila pula giliran akak ;(

Anonymous said...

seronok! cerita la lagi. bende kecik kecik pun tak pe. untuk kami yang tak bekesempatan nak pegi, dengar cerita pengalaman korang pun dah cukup. :)

W M Najib said...

abe faiq. gambo mantap!

next time harap harap enta dapat pergi berdua ye!

:P

zul_akhyar said...

turut kagum pada layanan mereka terhadap solat..
heh,bermakna.

faiq zaini said...

salam.

kak hilwa: er.. x plak. bjuta-juta org. jmpa member pon kdang2 je.

anom: ok2.. jgn lupa temu jnji kte pd epsode y akn dtg ye.. stay tune.

najib: tkezot gak den tgok blek gmbar2 tu.. ok jgak la kan??

harap2 la. bertiga/berempat pon bley.. haha..

keri: sirius mantap.


mekasih semua..

Filza Zaini said...

Alhamdulillah~~~ da sampai....
taniah adikku... smoge dmurahkan rezki utk kakakmu ke sana kelak, Ameen~~~ ;)

tagskie said...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

faiq zaini said...

kak ja: inshaallah.. mari la bila2. buleh jah ore nk suport..
haha..

tagskie: tq