Monday, August 9, 2010

Ramadhan Kareem

9 Ogos 2010.

Salam..

Ramadhan menjelang jua. Teringat hari pertama puasa dulu-dulu. Masa kecil, first time saya puasa separuh hari je. Masa tu darjah satu.. ke.. darjah dua er? Ahaha.. teruk betul la kalau darjah dua pun puasa tak larat. Pra sekolah agaknya.

Bukan tak tahan. Sengaja buka. Nampak lauk daging atas meja. Amek, ngap. Lepas tu terus tak puasa sampai raya. Time raya seronok mengalahkan orang puasa. Pra sekolah tu. Tak mumaiyiz lagi. "-.-


Ramadhan Kedua di Jordan


"Tahun ni raya di Jordan," Ustazah Fatahiyah, coordinator Middle East Programme (MEP) bagi pengumuman kat depan semua student INTEC tahun lepas. Semua tepuk tangan, ntah seronok ke apa ntah. Budak-budak Mesir mula la buat point nak kenakan kami. Pasrah.

Tapi, Allah juga menentukan, kami fly sekali. Maka riuhlah seluruh pelajar tanah Arab, gara-gara tak dapat raya dengan family. Lebih tepat, Allah Maha Adil. Semua sama. 12 September 2009, kami berlepas dengan meninggalkan tanah air yang tinggal seminggu lagi nak raya.

Berpeluang Ramadhan seminggu di Jordan, langsung raya di sana satu pengalaman yang singkat. Rasa berkat bumi anbia'. Time buka puasa ada sahaja senior ajak makan. Boleh kata, seminggu terakhir Ramadhan tu tak ada lah duit keluar sampai berpuluh-puluh dinar.

"Kalau macam ni, tiap-tiap bulan, bulan puasa pun tak apa." Makan free punya pasal.

Itu cerita dulu.

"Allahumma ballighna Ramadhan.."

Hampir setahun berlalu, Selangkah demi selangkah. Masa yang pantas berlalu hingga tak terasa pun berada di bulan Ramadhan semula. Ku mengharap Ramadhan kali ini penuh makna. Err.. ayat nasyid.

Esok bulan Ramadhan menjelang lagi. Ramadhan kedua di bumi Jordan. Sekarang tengah-tengah summer. Tambah lagi seminggu dua lagi exam final summer semester. Dugaan.. Dugaan..

Pagi kelas sampai tengah hari. Balik universiti confirm penat, panas. Tengah puasa pula tu. Memang tidur pun sedap. Malam pula tarawikh. Study bila?

Haish.. inshaAllah ada masa. Ibadah tak patut jadi alasan. Ada la hikmahnya tu. tak kasi lagho sangat la tu. Ya Allah, berilah kekuatan.


Antara iftor pertama di Jordan.


Matlamat Ramadhan



Abu Hurairah -radhiyallahu ‘anhu- berkata,



“Rasulullah -Shollallahu ‘alaihi wasallam- naik ke atas mimbar seraya bersabda :


“Amiin…amiin…amiin”. Beliau ditanya, “Wahai Rasulullah, engkau tidak pernah melakukan seperti ini”. Beliau menjawab, “Jibril -alaihis salam- berkata kepadaku, “Semoga kecelakaan bagi seorang hamba yang didatangi oleh bulan Ramadan, namun tidak diberi keampunan”, maka saya pun berkata, “Amiin”. [HR. Ibnu Khuzaimah dalam Shohih-nya (3/192), Ahmad dalam Al-Musnad (2/246 & 254), dan Al-Baihaqiy dalam As-Sunan (4/204). Dishohihkan oleh Al-Albaniy dalam Shohih Al-Adab Al-Mufrod (646)]


Tahun ini, telah diset dalam kepala, matlamat Ramadhanku:


1. Banyak-banyak doa dan istighfar. Bulan Ramadhan, bulan penghapus dosa.


2. Tinggalkan banyak buang masa. Bulan Ramadhan, jin-jin dan setan-setan diikat. Masa ni la nak ajar nafsu, jangan mengada-ngada sangat.


3. Banyak qiamullail. Ada satu malam menyerupai seribu malam, Lailatul Qadr. Harap-harap dapat bertemu dengannya.


4. Khatam Quran, tapi tahun ni sekali dengan terjemahannya. Bulan Ramadhan bulan Al Quran.

Umrah Ramadhan menyerupai Haji bersama Rasulullah SAW. Yang ini inshaAllah jika bertemu lagi di Ramadhan akan datang.

Tahun ini, gua balik raya kat Malaysia. Alhamdulillah..


Benda paling best buat moreh, halawiyat.


Macam Epilog: Dia Datang Bersama Ramadhan


Aku tak tahu kenapa sekarang. Aku masih keliru.

Aku tak tahu kenapa dia datang sekarang. Aku buntu.

Kuserahkan segala padamu, Ya Tuhanku.

Aku syukur banyak-banyak ke atas kehadirannya dalam hidupku. Mengajarku erti hidup pada memberi dan berjasa barangkali.

InshaAllah dia akan membuatkan hidupku lebih bermakna selepas ini barangkali.

Mungkin dialah yang kutunggu-tunggu untuk merubah segala-galanya dalam hidupku. Menjadikanku lebih sempurna barangkali.

Namun,

Adakah aku bersedia menerimanya? Aku pun tak tahu.

Adakah aku bersedia menjaganya? Aku pun tak tahu.

Dia datang pada waktu yang agak genting. Datang tanpa kupinta. Tapi mungkin selama ini, dialah yang akan mengenalkanku kepada dunia. Ya, mungkin dia.

Segala-galanya akan terjawab dalam tempoh Ramadhan ini, inshaAllah.

Sama ada layakkah aku untuknya. Bantulah istikharahku ya Allah..


"Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa."
(Surah Al-Baqarah, Ayat 183)


Wallahua'lam.. Wasalam..

8 comments:

ramadhan kareem said...

terasa abg bado d situ..
ummpphhh..sonok ye dapt ramadhan kat bumi org..
pepon..ramadhan kat mesia ttp terbaekkk..
slmat final n slmat kmbali..

ramadhan kareeem..

azlanshah said...

Ramadhan Kareem! Nice post ;)

Asif said...

Ramadhan Kareem.. moga dapat manfaatkan puas2 Ramadhan di sana. :)

Salam Abdullah said...

Hampir setahun berlalu, Selangkah demi selangkah. Masa yang pantas berlalu hingga tak terasa pun berada di bulan Ramadhan semula. Ku mengharap Ramadhan kali ini penuh makna. Err.. ayat nasyid.

faiq zaini said...

ramadhan kareem: mekasih dek. moh la dtg gumah kalo nak duet ghaya ye..

bro lan: kullu am wa anta bkhair..

asif: slamat2.. org kt sana pon sama.

sale: sedak nyo dnasyid. patot la naek pentas dulu. kih3.. XD


shukran smua..

JanuskieZ said...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors

aishah_conteng_je said...

Allahu Akram
:)

faiq zaini said...

januskiez: ok2. meta lagi kawe g.

aishah: allhusalmak..